Hver gang du sier du har rynker, dør en kattunge

Voksen kvinne Influens
Foto: Carline Hernandez / Unsplash

 

Hun møter meg i døra med et glass vin, den 45 år gamle venninnen min. Hun er rett i ryggen, iført hvit skjorte og jeans. Det halvlange håret henger løst. Hun er varm og raus, og hun vet hva jeg har lyst til å snakke om. Det er jobb, barn og saker vi brenner for. Selvsagt står utseendet på agendaen. Utseende står alltid på agendaen når venninner møtes.

– Jeg er blitt så rynkete, sier hun.

Ja, det er kanskje noen kråketær rundt øynene. En pigmentflekk på kinnbenet der solen nok har stått på. Et og annet hvitt hår. Men hva så? Hun er jo strålende vakker og kan alt om hvordan få andre til å føle seg sett og hørt. Så hvorfor snakker hun til seg selv som stygg? Som om de uunngåelige tegnene er noe vi bør mislike.

Livet er ikke for pingler – og det synes

Mange kvinner misliker tanken på å at utseendet forandrer seg med alderen. At huden krøller seg som silkepapir som har ligget i en sko. At det kommer en pølse der magen tidligere lå flatt nede mellom hoftebena. Men det er vel linjer og merker etter alt fra lyse sommernetter og dyp sorg? I hver linje ligger det en historie om at du har klart deg gjennom de tøffe takene livet gir oss alle, at du faen meg ikke er noen pyse. De gir oss en viss verdighet. En sterk rygg. Den bør være rank, ikke lut og skamfull, over at livet har gitt oss små og store arr.

Jeg innser at ryggraden bør toppes av et hode som selv velger å se på dem på en måte som gjør oss glade. Vi har ingen tid å miste! Vi kan bekjempe alle de tusen alderstegnene med å injisere stoffer i kinnene, bleke håret tilbake til tjueårene og se på oss selv som noe som ikke lenger er noe å snakke om. Eller vi kan ta på oss en rød leppestift, kaste skamløst på de grå hårene, ta på oss de høye skoene og flørte med livet og en tilfeldig forbipasserende kar. Han vil garantert bli glad. Et varmt blikk omkranset av kråketær, og en kropp som er full av selvtillit og glede, er sexy og noe å trakte etter. Og ikke minst skal du være et forbilde for barna dine. Hvem vil du være for dem? En som hater deg selv fordi livet går sin gang eller en som bærer seg gjennom livet med verdighet og sol i skrittene?

Tankeleser

Hun leser tankene mine. Det er slik hun er.

– Du vet at for hver gang man sier slikt, så dør en kattunge?

Nå var det like før en døde, men vi tok oss i det. Den lever heldigvis!

LES MER: – Jeg sendte nakenbilde til min yngre elsker

Tekst: Inga Ragnhild Holst

Tags from the story
,
Written By
Mer fra influens

Hild med høstens klær fra KappAhl

Oransje, gult, rust med et hint av rosa. Influencer Hild Andresen Bergére...
Les Mer