Hva jeg skulle ønske jeg visste da jeg var tjue

Du trenger ikke kjøpe dyre kremer mot rynker og kviser for å få fin hud. Foto: Juryen Huggins/Unsplash.com

Det er at man overhodet ikke trenger å bruke penger på hudpleieprodukter.

Jeg ønsker at noen skal spørre meg om hva jeg skulle ønske jeg visste da jeg var yngre. For jeg har samlet mye kunnskap og ikke minst #lifehacks, som det heter i sosiale medier, i løpet av livet. På det videodrevne sosiale mediumet TikTok følger jeg hudlegen Dustin Portela som poster videro under navnet @208skindoc. Han har laget en video der han forteller om hvordan han steller huden sin. Til kvelds vasker han den, bruker litt retinolkrem og så en billig fuktighetskrem. Solkrem med faktor på dagtid. Er det godt nok for en spesialist på hud, er det godt nok for meg.

Inga Ragnhild Holst driver Influens.no

Men da jeg var tjue, hadde vi ikke sosiale medier. Vi hadde ukeblad og aviser laget av journalister uten noen som helst kunnskap om hud. De foreslo vanvittig dyre hudpleieprodukter- og behandlinger. Man trengte rensekremer, peeling, dampbad, masker og børster. Selv så jeg i perioder ut som biff tartar i fjeset og brukte store andeler av inntekten min, det være seg ukelønn, studielån og regulær lønn, på produkter som ikke gjorde noen ting for huden min. Hadde jeg satt disse pengene i fond, hadde avkastningene vært rimelig bra på de tretti årene som har gått siden jeg var tjue.

For kosmetikk koster. L’Oreal som eier blant annet Lancôme og Helena Rubinstein, omsatte for cirka 29.87 milliarder euro. De brukte 3,3 prosent av salget på forskning og innovasjon. L’Oreal brukte rundt 30 prosent av inntektene fra salget på reklame.

I 2011 publiserte det medisinske tidsskriftet The Lancet en studie som viste at ingen av parfymeriproduktene mot akne hadde noen effekt. Altså: Om du har kviser, er det ingenting å hente på å kjøpe dem. Du kan i stedet gå til legen å få benzoylperoksid, azelainsyre, retinol eller isotretonoin. Det koster ikke all verden og har fabelaktig effekt.

LES MER: –  Jeg sendte nakenbilder til min yngre kjæreste

Og selv om vi nå har mer kunnskap, så har vi på ingen måte sluttet med å lage skjønnhetsstoff om produkter uten effekt. Også i medier, som redigerer under pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, anbefaler kosmetikk uten effekt. Og selvsagt i sosiale medier. Dr Portela avbefaler også folk å bruke en del av produktene på kosmetikkmarkedet , blant annet microneedling og peeling.

Hadde jeg visst dette da jeg var tjue, hadde jeg spart penger og hatt bedre hud. Men nå vet du det. Spre det videre! Og si det gjerne til en journalist som dekker temaet, og ikke minst til en tjueåring i din krets.

LES MER: –  Hver gang du sier du har rynker, dør en kattunge

Tekst: Inga Ragnhild Holst

Tags from the story
Written By
Mer fra influens

Hver gang du sier du har rynker, dør en kattunge

  Hun møter meg i døra med et glass vin, den 45...
Les Mer